M03 - Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych
W Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 w działaniu (M03) „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” są dwa poddziałania:
- Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości, które ma na celu zwiększenie uczestnictwa rolników w unijnych i krajowych systemach jakości;
- Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym obejmujące wsparcie akcji w zakresie informacji i promocji produktów wysokojakościowych podejmowanych przez uczestników systemów jakości, tj. przez zespoły promocyjne składające się co najmniej z dwóch producentów. ?
Wpieranie uczestników systemów jakości jest bardzo ważne, gdyż rynek produktów o wysokiej, potwierdzonej jakości, rozwija się w Polsce od kilku lat. Należy pamiętać, iż wprowadzanie na rynek wysokojakościowych produktów rolnych i środków spożywczych,wytwarzanych w ramach systemów jakości, wiąże się z wyższymi kosztami produkcji.
W związku z tym, wsparcie uczestników tych systemów jest szczególnie ważne.
Producenci, którzy uczestniczą w systemach jakości mają zapewnie wytwarzania produktów wysokiej jakości, otrzymywanych w wyniku produkcji ponadstandardowej, określonej właściwymi przepisami, przy uwzględnieniu zachowania dziedzictwa narodowego oraz dbałości o wpływ całego procesu wytwarzania na środowisko. Współpraca pomiędzy uczestnikami systemów jakości sprzyja zwiększaniu siły ekonomicznej tych podmiotów na rynku.
Działanie to ma na celu wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie. Istotną sprawą będzie poprawa konkurencyjności producentów rolnych poprzez lepsze ich zintegrowanie z łańcuchem rolno-spożywczym poprzez systemy jakości, dodawanie wartości do produktów rolnych, promocję na rynkach lokalnych i krótkie cykle dostaw, grupy i organizacje producentów oraz organizacje międzybranżowe.
Produkcja prowadzona w ramach systemów jakości wychodzi naprzeciw szeroko rozumianym potrzebom konsumentów, a także odwołuje się do dziedzictwa kulturowego, tradycji i specyfiki poszczególnych regionów oraz technologii respektujących ochronę środowiska, racjonalne wykorzystanie zasobów, dobrostan zwierząt i ochronę krajobrazu. W związku z tym, działanie to realizuje cele przekrojowe dotyczące ochrony środowiska i zmian klimatu.
Rozwój produkcji żywności wysokojakościowej i jej promocja powiązane są z wdrażaniem innowacji produktowych, technologicznych i organizacyjnych, działanie wpisuje się więc w cel przekrojowy dotyczący innowacji.
Źródło ARiRW?