Czym jest rolnictwo zrównoważone ?

Data publikacji: 02 stycznia 2015

Rolnictwem zrównoważonym nazywamy efektywną produkcję bezpiecznej, wysokiej jakości żywności w sposób chroniący, a wręcz poprawiający stan środowiska naturalnego, socjalne i ekonomiczne warunki bytu rolnika i zatrudnionych w gospodarstwie pracowników jak też lokalnych społeczności. W tak rozumianym procesie produkcji powinny być również zabezpieczone zdrowie i dobrostan wszystkich wykorzystywanych w procesie produkcji gatunków.

Biorąc pod uwagę przyszłość rolnictwa zrównoważonego to dalsza, niekontrolowana  intensyfikacja produkcji rolnej może stanowić zagrożenie dla produktywności  podstawowych naturalnych środków produkcji wykorzystywanych przez rolnika jakimi są gleba, woda, powietrze, bioróżnorodność. Ograniczone zasoby naturalnych środków produkcji i rosnąca świadomość tego faktu wśród konsumentów żywności będą wymuszać rozwiązania harmonijnie łączące wymagania środowiska z potrzebami wyżywienia społeczeństwa i zabezpieczające godziwy zysk dla rolnika. Takim rozwiązaniem jest rolnictwo zrównoważone polegające  na racjonalnym wykorzystywaniu zasobów przyrody. Szczególnie wyraźnie widać to w Unii Europejskiej, gdzie rozwój  tej formy  gospodarowania  jest priorytetem. Znajduje to wyraz w wielu dyrektywach unijnych wprowadzanych we wszystkich krajach Unii. W Polsce również widać szybki rozwój tej formy produkcji rolnej choćby  w gospodarstwach  realizujących program rolnośrodowiskowy „Rolnictwo zrównoważone”. Rozwój ten wpisuje się w szerszą strategię zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa na lata 2012-2020. Kluczowym dla rozwoju rolnictwa zrównoważonego jest budzenie świadomości rolników i innych uczestników rynku o konieczności rozwoju tej formy produkcji żywności.

Rolnictwo zrównoważone jest skierowane do wszystkich zainteresowanych rozwojem tej formy gospodarowania na wsi. Jedynym warunkiem uczestnictwa jest gotowość do współpracy z innymi uczestnikami realizującymi zasady rolnictwa zrównoważonego.

Realizacja tych zasad przynosi rolnikowi następujące korzyści:

  • Polepszenie stanu gleby;
  • Spełnianie oczekiwań odbiorców i konsumentów;
  • Nowe rynki zbytu;
  • Poprawa rentowności gospodarstwa;
  • Dywersyfikacja dochodów;
  • Pozyskanie wiedzy i doświadczenia.

Realizacja zasad rolnictwa zrównoważonego ma również duże znaczenie dla środowiska naturalnego i wpływa na:

  • Poprawę stanu środowiska naturalnego tj. powietrza, gleby, wód gruntowych;
  • Zmniejszenie emisji  gazów cieplarnianych;
  • Zmniejszenie zużycia energii ze źródeł nieodnawialnych;
  • Wzrost bioróżnorodności w środowisku naturalnym.

Natomiast dla przemysłu przetwórstwa rolno-spożywczego dostawy odpowiedniej ilości i jakości płodów rolnych jest kluczowym zagadnieniem. Standard rolnictwa zrównoważonego wpływa głównie na:

  • Zabezpieczenie strategicznych dostaw odpowiedniej jakości surowców
  • Praktyczną realizacja CSR;
  • Budowanie przewagi konkurencyjnej;
  • Tańsze rozwiązanie marketingowe;
  • Budowanie wiedzy i doświadczenia.

Produkcja rolna odbywa się w obszarach wiosek, gmin, małych ojczyzn, które mogą również odnosić korzyści z realizacji zasad rolnictwa zrównoważonego, takich jak:

  • Aktywacja lokalnych społeczności;
  • Zwiększanie atrakcyjności obszarów rolnictwa zrównoważonego – turystyka;
  • Zwiększenie bezpieczeństwa żywności;
  • Polepszenie warunków pracy w gospodarstwie rolnym;
  • Ograniczenie afer z produktami żywnościowymi.

My wszyscy czyli konsumenci żywności również pełnimy ważną rolę w rozwoju rolnictwa zrównoważonego poprzez swoje decyzje zakupowe i odnosimy korzyści takie jak:

  • Możliwość wyboru
  • Poprawa jakości żywności
  • Świadomość ograniczeń zasobów naturalnych

Łańcuch żywnościowy jest sekwencją etapów i procesów zachodzących w produkcji, przetwórstwie, dystrybucji, magazynowaniu i postępowaniu z żywnością oraz jej składnikami, począwszy od produkcji pierwotnej do konsumpcji.

W rolnictwie zrównoważonym wyróżniamy fazy:

1. Faza przygotowawcza do produkcji rolnej. Faza ta obejmuje planowanie produkcji uwzględniającej jej koszty, wybór gatunku i odmiany roślin uprawnej, potrzebnych środków produkcji.

    • Środki produkcji rolnej – Wysoka jakość środków produkcji np. nawozy, środki ochrony roślin, nasiona, pasze, maszyny rolnicze mają istotny wpływ na zysk wypracowany w gospodarstwie. Nowoczesne środki produkcji to efekt prac badawczych setek firm zaangażowanych w ich wytwarzanie
    • Usługi finansowe i doradcze – Korzystanie i dopasowanie do potrzeb rolnika usługi finansowe i doradcze mają istotne znaczenie dla dochodowości gospodarstwa rolnego. Wiedza i doświadczenie firm oferujących takie usługi gwarantują dostęp do najważniejszych rozwiązań.

2. Faza polowej produkcji rolnej – zasadnicza faza produkcji rolnej odbywa się w gospodarstwie rolnym, gdzie wykorzystywane są wiedza i doświadczenie rolnika wsparte odpowiednio dobranymi środkami produkcji.

    • Dystrybucja środków produkcji dla rolnictwa – aby rolnik mógł w pełni realizować swoje zamierzenia produkcyjne musi być wyposażony w odpowiednie narzędzia. Dostęp do najnowszych osiągnięć zabezpieczają firmy zaopatrzenie rolnictwa. Wysoki poziom obsługi rolników dotyczy dostaw środków produkcji, wiedzy z dziedziny produkcji rolnej i korzystnych dla rolnika rozwiązań finansowych.
    • Gospodarstwo rolne – Użytkowane przez rolników w procesie intensywnej produkcji rolnej zasoby naturalne takie jak woda, gleba, powietrze podlegają degradacji.; rolą rolnika realizującego zasady rolnictwa zrównoważonego jest utrzymanie rentowności swego gospodarstwa przy jednoczesnym minimalizowaniu zagrożeń dla środowiska naturalnego.

3. Faza zbioru i przetwórstwa – odbioru płodów rolnych i efektywne ich zagospodarowanie ma kapitalne znaczenie dla efektywności całego łańcucha żywnościowego

    • Obrót produktami rolnymi – jakość produktów rolnych jakie dostarczone będą na rynek konsumencki lub do przemysłu przetwórczego uzależniony jest od szybkości działania, w tym usług logistycznych firm zajmujących się odbiorem i wstępnym przetwórstwem, zagospodarowaniem płodów rolnych.
    • Społeczna odpowiedzialność – Zasada społecznej odpowiedzialności dotyczące całego procesu produkcji i szerzej zarządzania firmą dotyczą także pozyskiwanych surowców od dostawców rolnych. Firmy przemysłu rolno-spożywczego dobrowolnie poddają się rygorystycznej ocenie warunków produkcji gwarantującej zdrową i bezpieczną żywność.

4. Faza konsumpcji – końcowym odbiorcą w łańcuchu dostaw żywności jesteśmy my – konsumenci. Wybory, jakich dokonujemy podczas zakupów mogą pomóc nam wszystkim utrzymać czyste środowisko dla przyszłych pokoleń. ?

    • Handel artykułami rolno-spożywczymi – rolą dystrybutorów żywności jest dostarczanie do końcowego konsumenta wysokiej jakości, bezpiecznej żywności. Sposób transportu i przechowywania odgrywają tu dużą rolę. Współpraca z innymi uczestnikami łańcucha żywnościowego ma wpływ na zaspokajanie potrzeb społecznych jak i ekonomicznych uczestników rynku.
    • Konsument żywności – Nasze decyzje zakupowe mogą sprzyjać rozwojowi rolnictwa zrównoważonego. Ograniczenie marnotrawienia żywności w naszych domach i segregacja odpadów środowiska dla nas i dla przyszłych pokoleń.

Produkcja bezpiecznej żywności wymaga, aby wszystkie ogniwa tak rozumianego łańcucha znały swą rolę i odpowiedzialność w poszczególnych etapach produkcji. Niezbędna jest przy tym efektywna komunikacja pomiędzy wszystkimi uczestnikami łańcucha żywnościowego.

Źródło Agro News

Zobacz także:

Kalendarz

W najbliższym czasie nic się nie dzieje
Facebook
https://www.high-endrolex.com/36 https://www.high-endrolex.com/36