Tworzenie grup i organizacji producentów w sektorze rolnym i leśnym

Data publikacji: 04 listopada 2014

W działaniu „Tworzenie grup i organizacji producentów w rolnictwie i leśnictwie” wsparcie będzie przyznawane w okresie pierwszych 5 lat funkcjonowania grupy lub organizacji producentów od dnia ich rejestracji lub uznania. Wsparcie ma stanowić procentowy ryczałt od wartości przychodów netto grupy lub organizacji producentów ze sprzedaży produktów lub grupy produktów, wytworzonych w gospodarstwach rolnych jej członków, w poszczególnych latach i sprzedanych odbiorcom niebędącym członkami grupy lub organizacji.

Beneficjentami działania: „Tworzenie grup i organizacji producentów w sektorze rolnym i leśnym” mogą zostać:

    • nowe grupy producentów rolnych, które powstaną od dnia 1 stycznia 2014 r., działające jako przedsiębiorcy, składające się z osób fizycznych i które spełnią dodatkowe warunki kwalifikowalności.
    • nowe organizacje producentów, które powstaną od dnia 1 stycznia 2014 r., działające jako przedsiębiorcy, składające się z osób fizycznych lub prawnych i które spełnią dodatkowe warunki kwalifikowalności.

Powyżej wymienione podmioty powinny wykonywać swoją działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo.

Pomoc ma być przyznana wnioskodawcy, który spełnia następujące warunki:

    • grupa lub organizacja producentów została uznana na poziomie kraju na podstawie biznesplanu;
    • łączy producentów jednego produktu lub grupy produktów, którzy nie byli członkami grupy producentów/wstępnie uznanej grupy producentów/organizacji, utworzonej ze względu na ten sam produkt lub grupę produktów, której przyznano pomoc na rozpoczęcie działalności ze środków Unii Europejskiej po dniu 1 maja 2004 r.;
    • przedłoży biznesplan i zadeklaruje jego realizację w celu osiągnięcia jego założeń w trakcie trwania 5-letniego okresu wsparcia.

W działaniu tym nie przewiduje się wsparcia na tworzenie grup i organizacji producentów w kategorii produktu: drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone.

Otrzymają wsparcie grup i organizacji producentów, spełniające warunki:

1) zorganizowanych w formie spółdzielni.

2) zrzeszających producentów w następujących kategoriach:

    • produkty wysokiej jakości objęte art. 16 rozporządzenia EFRROW, w szczególności rolnictwa ekologicznego;
    • świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone;
    • bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone;
    • owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone);
    • miód naturalny lub jego produkty pszczele;
    • rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego;
    • szyszki chmielowe.

3) zrzeszających jak największą liczbę członków w danej kategorii.

4) zrzeszających producentów, w gospodarstwach których produkcja objęta została dobrowolnym ubezpieczeniem.

Proponowana wielkość wsparcia ma być zróżnicowana i wynosić maksymalnie 100 000 euro w każdym roku pięcioletniego okresu pomocy w poszczególnych latach, gdzie wielkość płatności przedstawia się następująco:

    • pierwszym roku – 10%,
    • w drugim roku – 8%,
    • w trzecim roku – 6%,
    • w czwartym roku – 5%,
    • w piątym roku – 4% lecz ta płatność nastąpi po potwierdzeniu prawidłowej realizacji biznesplanu.

Biznesplan powinien zawierać:

1) informacje podstawowe o grupie/organizacji, takie jak np. nazwa, adres, forma prawna, wskazanie członków i wielkości produkcji każdego z nich;

2) cele, spójną koncepcję oraz etapy rozwoju grupy/organizacji, w oparciu o cele dla których udzielane jest wsparcie tj.:

    • dostosowania do wymogów rynkowych procesu produkcyjnego i produktów producentów, którzy są członkami takich grup lub organizacji,
    • wspólnego wprowadzania towarów do obrotu, w tym przygotowania do sprzedaży, centralizacji sprzedaży i dostawy do odbiorców hurtowych,
    • ustanowienia wspólnych zasad dotyczących informacji o produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem zbiorów i dostępności, oraz
    • innych zadań, które mogą być prowadzane przez grupy i organizacje producentów, takich jak rozwijanie umiejętności biznesowych i marketingowych oraz organizowanie i ułatwianie procesów wprowadzania innowacji.

3) opis wyjściowej i docelowej sytuacji grupy/organizacji, w tym m.in. informacje nt. zasobów poszczególnych gospodarstw będących w posiadaniu członków grupy/organizacji oraz struktury organizacyjnej i wielkości produkcji;

4) opis i harmonogram planowanych działań prowadzących do rozwoju grupy/organizacji, w tym inwestycji;

5) informacje nt. planowanych szkoleń i korzystania z doradztwa;

6) informacje nt. innych zamierzeń dotyczących rozwoju grupy/organizacji.

?

Żrodło ARiWR

Facebook
https://www.high-endrolex.com/36 https://www.high-endrolex.com/36